Japandi
Den japansk-inspirerte stilen er rolig, naturlig og lun. Hvis du er på utkikk etter fliser som svarer til dette, kan japandi være svaret. Fliser i japandi-style har nøytrale toner som beige, grått, sand og lys kalkstein, som skaper et rolig uttrykk. Matt overflate eller steinlignende teksturer gir en taktil følelse og forsterker båndet til naturen.
Både japansk og skandinavisk design verdsetter enkle former og praktiske løsninger. Fliser er slitesterke og enkle å rengjøre, og føyer seg slik perfekt inn i universet japandi prøver å skape. Et hjem med fokus på enkle detaljer, praktisk funksjonalitet og komfort.


Wabi-sabi - Japandi er det perfekte i det imperfekte
Med japandi handler det om færre, men tydelige elementer; less is more. Fliser i samme farge og format på gulv og vegger kan gi den beroligende, kontinuerlig flaten som forankrer den minimalistiske filosofien. Materialene er ærlige og taktile, og hjemmet blir slik en forlengelse av naturen utenfor.
Typiske materialer for japandi er limestone / kalkstein, treverk og marmor. Kombiner gjerne med detaljer som florlette gardiner, planter og nøye utvalgte detaljer - noe som får frem noe personlig for deg.


Hvordan velge riktige fliser til japandi-inspirerte rom?
- Se helhet: Legger du fliser på gulvet, la fargen eller strukturen gå igjen i benkeplater, veggfarger eller dekorative elementer. Det er helheten som skaper stilen på rommet, og kan gi den harmonisk flyten som er kjernen japandi-stilen.
- Prioriter mønster: Keramiske fliser som imiterer naturlige materialer, gjerne marmor, kalkstein eller tre, gir et organisk og lunt preg. Du får fordelene med fliser samtidig som du beholder den ærlige og naturlige opplevelsen som kjennetegner japandi.
- Velg rolige fargetoner: Unngå sterke kontraster i fargevalget. Hvis du vil at noe skal poppe ekstra, er svart det naturlige valget. Gå ellers for dempede farger som offwhite, beige eller myke gråtoner. Nyansene i japandi komplimenterer lyset og gjør rommet lyst og behagelig å oppholde seg i.
- Tenk Wabi-sabi: Vi får ikke sagt det bedre enn det. Japandi omfavner det ufullkommende og det ufullstendige; en estetikk som springer ut av en stille, nedtonet eleganse (wabi) og en rustikk patina (sabi), forankret i innsikten om at ingenting er perfekt eller varig.
Praktiske tips for japandi-stilen til ulike rom
Fliser i naturtro farger og teksturer er en perfekt base for japandi-stilen, enten du planlegger nytt bad, kjøkken eller stue. Velger du fliser i japandi, får du et interiør som er både praktisk og tidløst. Samtidig skaper du et hjem som oser av ro og harmoni, og er utrolig behagelig å leve i.



Skap ditt eget japandi bad
Bruk store fliser på gulv og vegger for å få en ryddig, spa-aktig følelse. Kombiner med naturmaterialer som trebenker eller keramiske fliser i tre i dekor for å forsterke japandi-uttrykket. Hold fugebredden smal for å skape rene linjer. Velg gjerne en fugefarge som harmonerer med flisene for å unngå unødvendige kontraster.




Japandi-stil på kjøkken
Flislagte vegger med rolige nyanser rammer inn kjøkkeninnredningen og gir rommet en helhet. Velg fliser som tåler sprut og søl, og kombiner dem med luftige overskap eller åpne hyller i mørkt treverk. Hold overflater ryddig og rent for den klassiske japandi stilen.


La japandi prege stue og oppholdsrom
Gi gulvet et sammenhengende uttrykk med lyse fliser som går ton-i-ton med vegger og øvrig interiør. Myk opp med tekstiler i naturlige materialer som lin og ull, samt grønne planter for å trekke inn naturen.
Interiørdetaljene som fullfører japandi
- Wabi-Sabi-objekter: Keramiske skåler, vaser og pyntegjenstander med små, unike ujevnheter skaper sjarmerende særpreg.
- Florlette gardiner: Demper lyset og gir en myk overgang mellom det som er ute og inne.
- Grønne planter: Bruk planter i enkle potter for å tilføre liv og farge uten å forstyrre det rolige uttrykket.
- Rene linjer: Velg møbler og dekor med enkle, tydelig former inspirert av japansk minimalisme.
- Belysning: Lamper i rispapir eller andre organiske materialer gir et varmt lys og understreker det naturlige fokuset i japansk design.

