1: Følg hjertet
Først og fremst bør du følge hjertet, forteller Tommy Fagerhøi. Han er kategorisjef for Flisekompaniet - Studio Bergersen, og har jobbet med fliser i snart 35 år. Han har mange gode råd for hva man bør tenke på før man bestemmer seg for hvilke fliser man skal gå for.
Følg hjertet og kjøp de flisene du har lyst på.
-Tommy Fagerhøi
Det er mange som for eksempel er redde for å bruke mørke fliser på badet, fordi de har hørt at det er feil. Men sånn er det ikke. Mørke fliser gjenskaper den luksuriøse spafølelsen du får på de fineste hotellene.
Følger du oppfordringen fra fliseksperten, og tør å følge hjertet, blir du garantert mer fornøyd med flisene. Å gå for noe “safe” kan føles trygt, men ender ofte opp med å bli litt kjedelig. Et bad med personlighet og stil er noe de aller fleste vil være fornøyd med, og de færreste angrer på å ha gjort et spennende valg.
2: Invester litt ekstra i flisene dine
Det er ingen hemmelighet at det koster å pusse opp badet. De største utgiftene er byggtekniske løsninger som må være på plass, som membran, ventilasjon og andre ting man egentlig håper å ikke legge merke til i hverdagen. Flisene finner du på den andre enden av skalaen, og er blant det aller mest synlige på hele badet.
– Du betaler mest for det du ikke ser. Flisene er faktisk en av de mindre utgiftene som følger med renovering av et bad. Da er det ikke så dumt å legge på noen ekstra tusenlapper på det som virkelig syns. Det gir et stort utslag på hvor hyggelig det blir, sier Fagerhøi.
3: Det finnes ny teknologi for et naturlig resultat
Skal du ha et spennende mønster på flisene dine, og kanskje noe som ligner på naturstein, vil du at det skal se bra ut. Med moderne digital teknologi printes det på forskjellige trykk og nyanser i flisene, og skaper en unik og naturtro vegg der flisene legges.
– Når du skal gjenskape naturstein, som marmor eller jura, er det viktig å ha variasjon fra flis til flis.
De beste seriene med flis har større variasjon enn andre, som gjør at de blir litt dyrere. Men ikke la det stå i veien for drømmebadet.
-Tommy Fagerhøi
Det er ikke så mye som skal til, og det blir så mye finere, fortsetter Tommy.
De beste leverandørene produserer i monokaliber. Det vil si at alle flisene matcher med hverandre. Velger du fliser fra to forskjellige serier fra samme leverandør, vil flisene likevel kunne legges med fugefølge. Har du for eksempel mosaikk i dusjen, vil du enkelt matche opp dette med flisene på gulvet og veggen, forklarer flisekspert Fagerhøi.
4: Velg gode leverandører
En god leverandør gjør jobben med å planlegge og legge flisene enklere for arkitekten som skal tegne, flisleggeren som skal montere og for eieren av rommet. Mye ligger i detaljene, og gjør at sluttproduktet blir perfekt.
5: Hvilke fuger skal du bruke?
For mange er fuger grå. De er en nødvendighet som bare ligger mellom flisene, og som ikke gis særlig oppmerksomhet. Men fugene kan også spille en viktig rolle for hvordan flisene fremstår. I dag finnes det nemlig fugemasse i mange forskjellige farger.
– Fuger er en smakssak. Noen ønsker at flisa skal komme frem og skille seg vekk fra fugene, og på den måten skape mer kontrast. Det kan bli veldig klassisk og fint. Du kan også velge en jevnere overgang, hvor fugene matcher flisene. Det blir et mer rolig og helhetlig uttrykk, som er veldig elegant. Hva du velger her avgjør veldig mye for hvilket uttrykk flisene får, sier Fagerhøi.
Samtidig bør du tenke over hvordan flisene er kuttet. Med rettskårne fliser kan du ha smalere fuger, som også har mye å si for hvordan flisene fremstår.
6: Tenk på hvor du skal legger flisene
Det er andre krav til fliser som skal legges på badet og andre våtsoner, enn for eksempel på kjøkkenet eller i gangen. Skal du legge fliser ved inngangspartiet, bør du huske på mineralene vi lever med i Norge.
– I Norge har vi mye kvarts, som er en veldig hard stein. Når den blir med under skoa når vi går inn, kan det ripe opp flisene om du velger en helt blank og ren flis rett innenfor døra. Derfor bør du velge en flis med en viss kvalitet i overflaten, altså ripefasthet, forklarer fliseksperten.
En god flis er ikke bare en flis som tåler mye. Det er lett å tenke at en rimeligere flis tåler betraktelig mindre slitasje enn en mer eksklusiv flis, men det er ikke der den store forskjellen ligger. En tommelfingerregel er likevel at jo tynnere flis, jo mindre tåler den.
7: Bruk praktiske fliser i gangen
Hvilken farge du velger på flisene rett innenfor døra er også noe å tenke gjennom. Ikke bare for å få den stilen du ønsker, som selvsagt er viktig. Du bør også ha klart for deg hvordan jord og søle ser ut der du bor.
– Det er stor variasjon på hvordan søle ser ut når det tørker. Bor du midt i byen, hvor søla er blitt farget av forurensning, er den mørkere enn den du finner utenfor byen. Det er lett å tenke at mørke fliser er det eneste riktige, for da syns ikke jord og søle så godt. Men når den tørker og den blir ganske lys, er lysere fliser bedre, sier han.
8: Bruk sklisikre fliser der det blir vått
Skal du legge fliser på badet eller ute, bør du være påpasselig med å ikke ha for glatte fliser. Overflaten på flisene har mye å si for hvor glatte de er, og en tørr flis og våt flis kan være overraskende ulike. Sklisikkerhet på fliser er delt inn i våte soner og tørre soner. Det er to forskjellige måter å måle det på, hvor en gradering viser hvor sklisikker flisen er i bruk.
– Man kan bli litt lurt av overflatene på noen fliser, som kjennes glatte når de er tørre, men som ikke er det når de er våte. Derfor er det greit å vite at det finnes forskjellige overflater som gjør at du ikke sklir i dusjen, eller når du går inn døra hvis du har fliser på trappa eller terrassen, avslutter Tommy Fagerhøi.